Hejsan!

Jaha, här är då min blogg. Jag är nästan 20 år, för fan. Jag har svårt att svälja det eftersom jag älskar att vara barnslig. Jag har tyvärr en massa åsikter om allt och alla och vill nödvändigtvis ge en massa tips, vilket folk runtikring mig hatar. Därför tar jag mina åsikter hit! Haha..

onsdag 18 juni 2008

Sushi för fem

Räcker till t.ex. ungefär 20 maki nori rullar och 40 nigiri.

Ris
6 dl. grötris
ca. 1,2 liter vatten
1,5 tsk. salt
5 msk. risvinäger
5 msk. socker

Maki nori
(förslag till fyllning, men var kreativ och testa egna kombinationer)
Sjögräsplattor
Crabbsticks
Avokado
Gurka
Lax

Nigiri
Lax
Rå tonfisk eller någon annan fisk
(obs! köp fisken av tillförlitlig säljare och frys i minst två dygn innan användning, pga. bakterierisk osv.)

Japansk soya
Wasabi om man gillar det
Inlagd ingefära om man tycker om det

Riset
Skölj riset. Koka upp ris, vatten och salt. Sänk temperaturen när det kokat upp och låt det småputtra under lock i ungefär 25 minuter. Tiden kan variera, så håll koll på riset! Rör om någon gång så att riset inte fastnar i botten. Det är färdigt när kornen är "genomskinliga" och inte hårda inuti. Är det för lite vatten innan riset är färdigt kan du hälla på lite till så att det inte bränns. Är det vatten kvar när riset är färdigt kan du låta det koka bort utan lock. En viss mängd vatten sugs dock upp av riset medan det svalnar. Häll det färdiga riset i en bunke att kallna.

Låt risvinäger och socker smälta samman i kastrull (förslagsvis i samma så blir det mindre disk, och på eftervärmen från riset, så skonas elräkningen och naturen ;) ) Häll blandningen över riset och vänd ner försiktigt. Låt riset nu svalna ordentligt medan du gör i ordning tillbehören.

Gurka, avokado och annan eventuell fyllning till californiarullarna ska skäras i så långa stavar som möjligt. Crabbsticks skärs antingen itu (på längden) eller behålls som de är. Det går åt 2 och en halv crabbstick för en längd sjögräsplatta. Skär laxen med en vass kniv när den fortfarande är lite fryst (så går det lättare att skära den). Gör bitar som är ungefär 2,5 cm. breda och 6 cm. långa. Vill man ha lax i californiarullar kan man göra bitarna lite hur man vill, eventuellt kan man ta "spillbitar" som inte blev så snygga när man gjorde laxbitar till maki norin. Om riset inte är helt svalt nu kan du nog ändå börja använda det. Det svalnar under tiden du jobbar med det. Tänk bara sedan på att sushin är godast när riset är kallt.

Göra nigiri-kuddar
Man får ofta förslaget att klämma riset med händerna. Jag har efter mycket slit insett att detta är kladdigt och besvärligt. Därför ger jag er nu förslaget att ta två matskedar, ta en lagom mängd (se bilden) i en av matskedarna och klämma till en kudde med hjälp av de båda skedarna. Man liksom trycker riset till en kudde genom att flytta den från sked till sked. Krångla lite med tekniken så kommer du antingen fram till något bra. Var bara försiktig med att klämma ihop riset för hårt. Man vill ju att kudden ska sitta ihop, men inte att den är så kompakt att den inte suger upp någon soya. Testa dig fram!

Göra maki nori-rullar
Du behöver gärna en bambuplatta (bilden) som ger allra bäst resultat, men jag har även användt en handduk. Lägg sjögräsplattan med blanka sidan ner. Lägg ris på i ett lager, så tjockt som du vill ha det. Låt några cm vara fria på båda långsidorna (som på bilden). Lägg gurka, avokado, crabbsticks och/eller lax längs med mitten. Lägg så mycket du vill i mitten, man kan ha mer eller mindre fyllning, beror på vad man gillar. Rulla ihop rullen. Krävs lite teknik här med, men det lär man sig efter några försök. Tänk även här på att inte trycka ihop riset för hårt, men ändå tillräckligt för att rullen ska hålla ihop. Pilla in det som ramlat ut på sidorna om det gjort det. ;) Låt rullen vila ett litet tag. Skär den sedan som en rulltårta i lagom tjocka skivor. Det här beror också på vad du tycker om. Allt från 1 cm. till över 3 cm. är normalt.



Du kan gärna lägga in sushin i kylskåpet ett tag så att den får svalnas och goa till sig lite. Duka med andakt en tallrik att ha sushin på, en skål att ha soya i och pinnar. Lägg upp maten lite fint och ät gärna till tända ljus och med någon bra film till. ^^,

Inga kommentarer: